Simige Enerji

GES’lerde Kablolamanın Önemi

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorularınızı, geri bildirimlerinizi ve işbirliği fırsatlarınızı bizimle paylaşın. Simige Enerji ekibi, her türlü sorunuz ve ihtiyacınız için burada. Bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilir veya iletişim formunu doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapmaktan mutluluk duyarız.

GES'lerde Kablolamanın Önemi

Güneş enerjisi santrallerinde panellerden çıkan ve AC/DC olarak sınıflandırılan ana kablolar inverterlere (eviricilere), inverterlerden çıkan kablolar GES’e ait panolara, oradan da bağlantı panolarına bağlanmaktadır. Ayrıca sistemin topraklanması için topraklama kablolarının çekilmesi de gerekmektedir.

 

GES’lerde kullanılan AC, DC ve topraklama kabloları kullanıldığı noktaya göre bazen kablo spirallerinde, bazen kablo tavaları içinde taşınmaktadır. Kablolama planlaması ve işçiliği, sistemlerin güvenliği, bina estetiğinin bozulmaması ve işletme bakım döneminde kolay müdahale edilebilecek şekilde yapılmalıdır.

Young technician connecting electrical cables of solar modules.

Hava değişimlerinde kablolarda meydana gelebilecek olan genleşmelerin yaratabileceği etkiler dikkat edilmesi gerekli diğer bir husustur. Söz konusu genleşmeler, kablo tavası/spiralleri içerisinde kablonun hareket etmesine sebep olmakta, bu hareket neticesinde kablo tavalarında ya da diğer geçiş güzergahlarında keskin bir yüzey olması durumunda kablolara zarar vermekte ve uzun vadede ark ihtimalini doğurmaktadır. İşçilik kaynaklı meydana gelebilecek böylesi hataların önüne geçmek için alınabilecek ilk önlem uzman ekipler ile çalışılmasıdır. Tavalarda/Spirallerde keskin kenarların törpülenmesi, birleşim noktalarında oluşabilecek yükseklik farkları özel conta veya bantlar ile giderilmesi alınabilecek bazı çözümlerdir.

GES kurulumlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli teknik konu ise insan ulaşımının panellere nazaran daha kolay olduğu inverter/pano giriş noktalarındaki kabloların spiral içerisine alınması konusudur.

Kablolama yapılırken GES’lerin uzun yıllar hizmet vereceği düşünüldüğünde periyodik ve arıza bakımlarında müdahaleyi kolaylaştıracak nitelikte silinmez kablo numaralandırması yapılmalıdır. Kabloların baş ve sonuna yapılacak numaralandırmalar, ihtiyaç durumunda kabloların kolayca bulunmasını sağlayacak ve demonte edilerek değiştirilebilmesini sağlayacaktır.

Sistem bileşenleri olan klips, spiral gibi tüm plastik malzemeler uzun yıllar güneşe maruz kalacağından bunlar UV dayanımı yüksek malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Maddi olarak küçük değere sahip bu parçalar doğru malzemeden yapılmamış ise güneş ışınları sebebi ile çürümeye başlayacaktır.

Dizayn edilen ve kurulan tüm sistemlerde ekipman kalitesinden taviz vermemek, tesiste açıkta enerjili kablo bırakmamak standart bir uygulama olmalıdır.