Simige Enerji

GES’lerin Çatı Uygulamalarında Bina Taşıyıcısına Bağlanmak

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorularınızı, geri bildirimlerinizi ve işbirliği fırsatlarınızı bizimle paylaşın. Simige Enerji ekibi, her türlü sorunuz ve ihtiyacınız için burada. Bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilir veya iletişim formunu doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapmaktan mutluluk duyarız.

GES’lerin Çatı Uygulamalarında Bina Taşıyıcısına Bağlanmak

Uygulamada hatalı montaj varsa çatıda yerleşik bir GES yapım aşamasında öngörülen rüzgâr yüklerinden daha büyük bir yüke maruz kaldığında ya da GES’in çatı üzerine daha sonradan eklenmesi ile oluşan ilave yük çatının ve GES’in zarar görmesine neden olabileceği gibi aynı zamanda çevredeki sistem, yapı ve insanlara da zarar verebilecektir. Bu yüzden GES’in rüzgar vb. faktörlerden kaynaklanabilecek çatıda yaratacağı kaldırma kuvvetlerini veya GES’ten kaynaklanacak ilave yüklerin binanın çatı kaplamasının mı yoksa binanın taşıyıcı sisteminin mi karşılayacağı kararı çok önemli bir karardır.

Engineer, hands and solar panel with maintenance, working and industry for renewable energy in suns

GES’lerin ana ekipmanlarından olan konstrüksiyon yapı, panellerin taşıyıcı sistemi olmakla beraber çatı ile GES arasındaki olan bağlantıyı da sağlamaktadır. Çatı üzerine yapılan GES’lerde bina üzerine binanın yapımı esnasında bilinmeyen, bu sebeple planlanmamış ve yük yaratabilecek bir sistem eklenmektedir.

Bu nedenle ilk aşamada trapez vida/sivri uçlu vida gibi çatı kaplamasına bağlı bir vida mı yoksa bina taşıyıcısına bağlanan saplama vidalar mı kullanılacağı planlama aşamasında karar verilecek önemli bir husustur.

Panel ile çatı arasında bırakılacak boşluk miktarı da önemlidir. Panel taşıyıcısı konstrüksiyon sisteminin montajı sonrasında çatı kaplaması ile paneller arasında 5-20 cm aralık oluşması düşünülmelidir. Boşluğun az olması güneş panellerinde sıcaklıktan kaynaklı verim kaybına, fazla olması ise rüzgârda oluşacak kaldırma kuvvetinin artmasına sebep olacaktır.

GES’in uzun yıllar boyunca devrede kalacağı düşünülerek tüm bu hususlar dikkate alınarak santralin yapımına karar verildiği gün güvenilir ve güvenli metod olan bina taşıyıcısına bağlı bir konstrüksiyon üzerine oturmuş sistemi tercih etmek riskleri bertaraf etmek açısından çok önemlidir.

İlk yatırım maliyetine negatif etkisi olsa da bu şekilde bir yapının kurulması, uzun yıllar hizmet verecek GES’in beklenmeyen hava şartlarında, rüzgârlı bir havada zarar görmesini engellemenin ve güvenli bir şekilde yıllarca enerji üretmesinin güvencesi olacaktır.