Simige Enerji

Güneş Panelleri Ne Zaman İcat Edildi?

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorularınızı, geri bildirimlerinizi ve işbirliği fırsatlarınızı bizimle paylaşın. Simige Enerji ekibi, her türlü sorunuz ve ihtiyacınız için burada. Bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilir veya iletişim formunu doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapmaktan mutluluk duyarız.

Güneş Panelleri Ne Zaman İcat Edildi?

Güneş Paneli, çeşitli bilim adamlarının katkıda bulunduğu ve günümüzde halen gelişmeye devam eden bir teknolojidir. Tam olarak ne zaman keşfedildiği ve buluş için kime atfedilmesi gerektiği konusunda tartışmalar söz konusudur. Bazı araştırmacılar, bu konuda ilk adım olan güneş pilinin icadını referans olarak kabul ederler ve iletken bir çözeltiye iki metal elektrot yerleştirildiğinde ışığın elektrik üretimini artırabileceğini belirleyen Fransız bilim adamı Alexandre-Edmond Becquerel’in ilk mucit olduğunu belirtirler. “Fotovoltaik etki” olarak tanımlanan bu buluş aynı zamanda selenyum elementi ile daha sonra ki zamanlarda yaşanan fotovoltaik(PV) gelişmelerinde etkili olmuştur.

young engineer hand is checking an operation of sun and cleanliness of photovoltaic solar panels

1873’te Willoughby Smith’in selenyumun foto iletken potansiyeline sahip olduğunu, 1876’da William Grylls Adams ve Richard Evans Day’in selenyumun güneş ışığına maruz kaldığında elektrik ürettiğini keşfetmesiyle bu konudaki gelişmeler devam etmiştir. 1883’te, Charles Fritts, selenyum gofretlerden yapılan ilk güneş pillerini üretti. Bu, bazı tarihçilerin güneş pillerinin gerçek mucidi olan Fritts’e itibar etmelerinin nedenidir.

Bugün bildiğimiz güneş pilleri selenyum değil silikondan yapıldığından bazıları güneş panellerinin gerçek icadının Daryl Chapin, Calvin Fuller ve Gerald Pearson‘un 1954’te Bell Laboratuvarları’nda bir elektrikli cihazı günde bir kaç saat çalıştırabilen güneş teknolojisinin ilk örneği olan silikon fotovoltaik (PV) hücreyi yaratmasıyla bağlantılı olduğunu düşünmektedir. İlk silikon güneş pili, güneş ışığını modern hücrelerin yapabildiğinden çok daha az bir oranda, sadece %4 verimlilikle dönüştürebiliyordu.