Simige Enerji

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri, günümüzde bir evde birbirileri ile iletişim kurabilen cihazların oluşturduğu sisteme verilen addır. Akıllı evlerde aydınlatmadan perde veya panjurlara, ısıtmadan soğutma sistemine, kameralardan alarmlara, televizyonlardan hoparlörlere hatta beyaz eşyalara, güneş enerji sistemlerinden araç şarj istasyonlarına ve tüm eğlence sistemlerinin birbirleri ile koordineli çalışmasından bahsedilmektedir. Söz konusu sistemler yaşam alışkanlıklarınızı pratiğe dökerek en az çabayla daha konforlu, verimli bir yaşam sunmaktadır.

Akıllı ev sistemleri, ev sahibinin programlarını öğrenebilmeleri ve gerektiğinde ayarlamalar yapabilmeleri için kendi kendine öğrenebilirler. Örneğin akıllı aydınlatma sistemi ile ev sahiplerinin davranışlarına göre sistemi çalıştırarak elektrik israfının azalmasını ve tasarruf edilmesini sağlayabilirler.

Akıllı ev sistemleri, sabit veya elinizdeki telefon, tablet veya benzeri basit, taşınabilir bir sistemle ya da bazen sadece ses ile tüm cihazların kontrol edilmesini, bunların belli zaman aralıklarında veya ihtiyaca göre devreye girip çıkmasını, gerekli güvenlik tedbirlerini de oluşturan  sistemlerdir. Ev ile ilgili tüm bu cihaz ve ekipmanların kontrolü sadece evin içinden değil, evin dışında herhangi bir yerden sadece internet bağlantısına sahip olmakla gerçekleştirilebilir.

Akıllı ev sistemleri, kablosuz, kablolu veya her ikisine birden kullanarak çalışabilir. Kablosuz sistemler daha kolay ve ucuza kurulabilirken, kablolu sistemlerin siber saldırıya uğrama ihtimali daha düşüktür.

Smart home thermostat technology with hand

Akıllı ev sistemleri denildiğinde akla ilk gelen ev otomasyonu olup bunun diğer önemli bileşenleri isaydınlatmagüvenlikısı ve enerjidir. Bu konularda mevcut olan sistemlere bakacak olursak,

1. Akıllı Ev Otomasyonu

Akıllı ev otomasyonu, aydınlatmadan güvenliğe, ısıdan enerjiye akıllı bir evin tüm parçalarını ifade etmektedir. Bu sistem, evle ilgili işleri el değmeden istenilen nitelikte otomatik olarak yapılmasını sağlamaktadır.

Akıllı ev otomasyonu evde olmasanız bile ışıkların otomatik olarak kapatılmasını, eve gelmek üzereyken önceden belirlenen ışıkların otomatik olarak açılmasını sağlayabilir. Ya da pek çok kameralı ve sensörlü güvenlik sistemi ile güvenlik hizmeti sunabilir. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Perde ve panjur otomasyonu ile yağmur yağdığında camlar kirlenmesin diye panjurları ya da gün ışığına bağlı olarak otomatik olarak perdeleri kapatabilirsiniz. Ya da akıllı prizler, ‘tost makinesini prizde unuttum mu?’ ya da ‘ütüyü prizde unuttum mu?’ gibi günlük karşılaşılan sorunların çözülmesinde rol oynar. Akıllı prizler ile harcanan elektriği takip edip tasarruf edebilirsinizAydınlatma veya fan gibi cihazları da kontrol etme imkanına kavuşabilirsiniz. Çok sık su kesilen bir yerde yaşıyorsanız su basma dedektörleri, evin belli bir noktasına su değdiği anda akıllı telefona veya tablete bir uyarı gönderebilir, aynı zamanda motorlu vanayı kapatıp önlem alabilir.

Akıllı kilitten duman dedektörüne, pencere dedektöründen hareket sensörüne, su basma sensöründen akıllı prizlere kadar tüm akıllı ev cihazları, kontrol paneli ile evden ya da bilgisayar veya mobil cihazlardan yani her yerden ve her zaman kontrol edilebilir. Telefon, tablet ve bilgisayar kullanmak istenmiyorsa devreye akıllı kumandalar girer ve onlar sayesinde tanımlanan farklı komutlarla örneğin kumandaya bir kere basıldığında ışıkları yakar, iki kere basıldığında perdeleri kapatabilirsiniz. İsterseniz televizyonun açılması komutunu verdiğinizde televizyonu açıp aynı anda perdelerin kapanması da sağlayabilirsiniz.

Woman controlling heating with a smart devices

2. Akıllı Isı ve Enerji Çözümleri

Akıllı ev sistemleri konfor ve güvenlik otomasyonlarının yanı sıra ısı ve enerji konusunda da avantajlar sunmaktadır. Ev ısısının istenilen seviyede tutulması, uyurken ya da evde yokken ısının düşürülerek enerji tasarrufu sağlanması veya her odanın farklı derecelerde ısıtılabilmesi gibi enerji tüketiminin yönetilmesi mümkündür.

Akıllı ısı ve enerji çözümlerinde muhtelif komponentler vardır. Örneğin iklimlendirme otomasyonu. Akıllı ısı ve enerji çözümleri içindeki ana bileşenlerden biri olan iklimlendirme otomasyonu sayesinde bağımsız bölümlerin ısıtması veya soğutması ayrı ayrı istediğiniz derecede kontrol edilebilir. Sabahları sıcak geceleri ise serin bir oda sıcaklığı isteniyorsa veya VRF, split ya da fancoil klimaları, yerden ısıtma ya da petekler istenildiği gibi control edilebilir. Bunların bileşenlerinden biri akıllı termostatlar’dır. Termostatlar basit cihazlar olmalarına ragmen tasarruf etmek ve çevresel etkileri azaltmak için çok büyük fayda sağlarlar. Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığını istenen noktada tutulması için düzenleyici görevi yapan bir cihazın parçasıdır. Termostatlar, bina ısıtması, merkezi ısıtma, klimalar, su ısıtıcıları ve ayrıca fırınlar ve buzdolapları dahil mutfak ekipmanları gibi belirli bir sıcaklığa kadar ısıtan veya soğutan cihazlarda veya sistemde kullanılır. Akıllı termostatlar ise evin ihtiyaç duyduğu ısıtma ve soğutmayı kontrol etmeye yardımcı olur. Diğer taraftan kombi veya klima istenilen şekilde yönetilebilir. Sistem, cep telefonundan nerede olduğunuzu takip edebilir, hava istenilenden sıcak ise klimayı, soğuk ise kombi veya diğer ısıtma sistemini çalıştırabilir.

Son dönemde çatı üstü GES uygulamaları ile kendi enerjisini üreten evler gündeme geldi.  Elektriğini evin veya garajın çatısına kurulu bir GES yardımıya güneşten üreten bu evlerde enerji yönetimi sistemleri ile daha verimli bir tüketim veya daha faydalı bir üretim sağlanabilir. Evdeki enerji akışlarını gerçek zamanlı olarak izleyip GES’in enerji üretimi ile ev içi tüketimler optimize edebilir. Elektrikli araç şarj istasyonlarıyla entegre sistem ile evdeki tüketime bağlı olarak üretilen enerji araç şarjına, elektrik depolama ünitesine veya ev içi tüketime kaydırılabilir.

3. Akıllı Aydınlatma Sistemleri

Akıllı aydınlatma sistemleri, evdeki ışıkların hava karardığında açılması, hava aydınlandığında ise kapanmasını otomatik olarak sağlayabilir, hatta gece yatak odasından mutfak gibi farklı mekanlara geçildiğinde sensörler vasıtasıyla geçilen yolu otomatik olarak aydınlatabilirsiniz. Evin istenilen bir senaryoya göre örneğin film izlerken ya da kitap okurken ayrı aydınlatılması mümkündür. Sadece aydınlatma değil evde yokken bazı oda ışıklarının açılıp kapatılarak güvenlik amaçlı kullanabilir.

 

Man holding smartphone with lighting control application, turning on bulbs
Smartphone with launched application for alarm security

4. Akıllı Güvenlik Sistemleri

Akıllı güvenlik sistemleri, kameralar, hareket algılıyıcıları, kapı-pencere dedektörleri, yangı-duman-polis alarmları vb. sistemlerin merkezi bir yönetim sistemi ve buna bağlı mobil telefon veya tablet ile entegre edilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu sistem sayesinde evde yokken dahi ev içi hareketlerini, kapıya hangi saatte kimin geldiğini öğrenilebilir. Diğer yandan bir güvenlik kurumuna da bağlantı sağlanarak evin 3. taraf bir kuruluşca da takip edilmesi sağlayabilir.