Artan dünya nüfusu ve teknolojik gelişmeler, hayatın devamlılığı için büyük önem taşıyan enerji kaynaklarının hızla tükenmesine yol açmaktadır. Enerjiyi en yoğun şekilde elde ettiğimiz fosil kaynaklardaki azalma ve yarattığı olumsuz çevresel etkiler yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artmasına neden olmaktadır.
Enerji kaynakları temelde yenilenebilir (tükenmeyen) ve yenilenemez(tükenen) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları, doğada üretimi devamlılık arz eden, kendini kolaylıkla yenileyen kaynaklardır. Bunlar, doğa bilinçsiz ve kontrolsüz tahrip edilmedikçe tükenme hızından daha hızlı şekilde kendini yenileyebilir. Güneş, rüzgar, dalga, jeotermal gibi kaynaklardan elde edilen enerjiler yenilenebilir enerji kaynaklarına örnektir.
Bugün Dünya’daki enerji ihtiyacının yaklaşık %80’i yenilenemeyen enerji kaynakları’ndan sağlanmaktadır. Petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar doğaya verdikleri zararların sıra yanı kısıtlı kaynaklarıdır ve hızla tükenmektedir. Bunların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarının alması enerji sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi, fosil kaynakların azalması sonucu dünyada baş gösteren küresel enerji krizleri ve iklim krizi ile birlikte gittikçe artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile enerji kaynaklarının devamlılığı sağlanırken aynı zamanda çevresel ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak mümkündür.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki artış ile daha az fosil yakıtlar kullanıldığı için çevreye verilen zarar minimuma indirilmekte, sera gazı emisyonu düşürülerek karbon ayak izi azaltılmaktadır.
Güneş enerjisi, güneş ışınlarının belirli toplayıcılar ile toplanarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi için kullanılan kaynaktır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisi, doğaya zarar verilmeden elde edilmektedir.
Güneş ışınlarıyla gelen fotonların elektriğe dönüştürüldüğü Güneş Enerjisi Sistemleri(GES) fotovoltaik enerji olarak da bilinir. GES, endüstriyel tesisler, evler ve ticari amaçlı yapılarda elektriğin üretildiği en uygun kaynak olarak sıklıkla tercih edilmektedir
Rüzgar enerjisi, güneş ışınlarının geliş açısı sebebiyle farklı yüzey ısınmaları ve basınç farklarından oluşan rüzgarların kullanılmasıyla oluşur. Hava akımlarının oluşturduğu kinetik enerji rüzgar türbinleri ile elektrik enerjisine çevrilebilmektedir. Yoğun rüzgar alan bölgelerde kurulan tesisler ile rüzgar enerjisi elde edilmektedir.
Hidroelektrik enerji, suyun iki nokta arasındaki potansiyel enerjisinden faydanılarak elde edilmektedir. Suyun potansiyel enerjisinin kullanılması amacıyla tesis yüksek bir noktaya kurulacak ve sera gazı emisyonu olmadan çevre dostu enerji üretimi gerçekleştirilecektir.
Jeotermal enerji, yer kabuğunda termal kaynakların bulunduğu yerlerde elde edilen enerji türüdür. Suyun çatlaklar arasından magmaya inmesi sonucu sıcak su, mineral ve buhar gibi oluşumlar tedavi ve turizm sektörünün yanı sıra enerji üretiminde de kullanılmaktadır. Jeotermal enerji ısıtma, soğutma ve elektrik üretimi sağlayan doğal bir kaynaktır.
Biyokütle, üretimi en kolay yenilenebilir enerji kaynak türüdür. Tarımsal ürünler, bitki ve hayvan atıkları, endüstriyel atıklar, ağaç ve ormancılık atıkları gibi formların çeşitli işlemlerden geçirerek enerji üretilmesini içerir. Bu biyokütle atıkları ısınma, yakıt, elektrik üretimi gibi amaçlarla kullanılabilmektedir.
Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynağı olan okyanus ve denizlerdeki dalga ve gel-git olaylarından yararlanarak elektrik elde edilmesine yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları, konumu ve iklim koşulları itibariyle oldukça çeşitlilik göstermektedir. Dört mevsimin yaşandığı Türkiye’de bölgelere ve iklim özelliklerine uygun enerji türleri kullanılmaktadır. İklim bölgesi çeşitliliği ile yenilenebilir enerji kaynakları açısından yüksek potansiyele sahiptir.
Doğal kaynak ve iklim özelliklerine bağlı olarak yüksek enerji potansiyeline sahip Türkiye’de güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji ve dalga enerjisi gibi pek çok yenilenebilir enerji kaynağı mevcuttur.
Güneş enerjisinin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Güneş panelleri ile üretilen elektrik enerjisi ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kullanılabilmektedir. Geniş ölçekte alan ve aktiviteleri kapsayan güneş enerji sistemleri yalnızca endüstri ve büyük işletmelerde değil evlerde de kolay ve güvenli şekilde kullanılabilmektedir. Çevre dostu, sürdürülebilir ve basit kuruluma sahip güneş enerjisi sistemleri sadece çevresel etkileri azaltmakla kalmamakta aynı zamanda maddi kazançta elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneşten elektrik elde edilmesini sağlayan güneş enerji sistemleri, güneş paneli ile evirici (inverter) kullanılarak bu işlevi yerine getirmektedir. Silikon hücreler güneşten gelen ısı ve ışığı elektrik enerjisine çevirerek bunun ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılmasını sağlamaktadır. Bu sistemler sanayi ve konutların enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik kurulabildiği gibi aynı zamanda sadece enerji üretimi ve ticaretinin yapılmasına yönelik olarak da kurulabilmektedir. Sistem kurulurken yer aldığı bölge ve mevsim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
Güneş enerji sistemleri’yle doğaya zararlı gaz salımı veya atık oluşturmadan, diğer enerji kaynaklarına kıyasla daha temiz ve düşük maliyetli olarak üretilen enerji, sanayileşme ve nüfus artışı sebebiyle artan enerji ihtiyacına cevap verir niteliktedir. Fosil kaynakların gittikçe tükendiği günümüzde, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji alternatifleri kullanılması enerji sıkıntılarının azalmasına yardımcı olmaktadır.
Teknolojinin gelişmesi ve güneş enerjisinden daha verimli bir şekilde elektrik elde edilmesi yönündeki çalışmalar, güneş enerjisi kullanımının artış göstermesine neden olmaktadır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güneş enerjisi kullanımı da gelişim göstermektedir. Özellikle güneş enerjisinden daha verimli bir şekilde elektrik elde edilmesi yönündeki çalışmalar artmaktadır.
Güneş enerjisi, enerji ihtiyacını karşılamak için hemen hemen her sektörde kullanılabilen verimli bir alternatif kaynak olarak önümüze çıkmaktadır. Güneş enerjisi sistemlerinin (GES) bazı kurulum ve kullanım alanları şunlardır:
Güneş enerjisi’ni kullanmanın avantajlarını basit olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Sera gazı salınımı yapmaz. Güneş enerjisi ekipmanlarının üretimi sırasında oluşan emisyon dışında enerji üretim aşamasında herhangi ilave bir sera gazını atmosfere yaymaz, böylelikle karbon ayak izini ve dünyadaki sera gazlarını azaltır.
Elektrik üretiminde petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır. Dünya’da elektriğin çoğu petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan üretilmektedir. Fosil yakıtları çıkarmak ve kullanmak pahalı olduğu gibi hava, su ve toprak kalitesini etkileyen zararlı emisyonlar üretir ve iklim değişikliği, aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve ekosistem değişiklikleri de dahil olmak üzere tüm Dümya’da ciddi çevre ve insan sağlığı sorunlarına yol açmaktadır. Buna karşılık, güneş enerjisi ücretsiz ve bol miktarda bulunur.
Kurulumdan itibaren çok ucuza elektrik üretimi sağlar. Güneş enerjisi sistemleri, ilk kurulum ve bakım maliyetlerinin ötesinde ilave bir maliyet ortaya çıkarmadan direk güneş enerjisini kullanarak çok ucuza elektrik üretilmesini sağlamaktadır. Geleneksel fosil yakıtlar ile yapılan enerji üretimi ile karşılaştırıldığında ham madde ihtiyacı olmaması, arıtma ve çok düşük operasyonel maliyetler ile elektrik üretilmesini sağlamaktadır.
Dağıtık enerji sistemleri sayesinde enerji iletim maliyetlerini düşürür. Güneş enerjisi sistemleri, kendi kendine yetebilen, şebekeden bağımsız çalışabilen, yerinde üret ve tüket yaklaşımı ile hayata geçirilebilecek sistemlerdir. Bu avantajı sayesinde merkezi olarak büyük kapasitelerde elektrik üreten petrol, kömür ve doğal gaz santrallerinin üretilen enerjinin üretim noktasından tüketim noktasına taşınması için gerekli olan iletim ve dağıtım hatlarına ihtiyaç duymaz.
Şebekeden bağımsız elektrik üretimi imkânı sağlar. Güneş enerjisi santralleri doğrudan şebekeye bağlı veya şebekeden bağımsız(off-grid) şekilde kurulup işletilebilir. Şebekeden bağımsız olma imkânı şebekenin olmadığı veya şebeke yatırımının maliyetli olacağı bölgelerde avantaj sağlamaktadır.
Hızla gelişen yapısı ile güneş enerjisi endüstrisi yeni iş imkanları yaratır. Güneş panellerinin üretimi, montajı ve bakımı ile kurulan sistemlerin işletilmesi, izlenmesi ve tüm bu teknolojinin araştırmageliştirme, tasarımı ile bunların politika yapımı işlerine çalışacak bir çok istihdam söz konusudur.
Güneş tükenmeyen ve Dünya’nın her yerinden ulaşılabilen bir enerji kaynağıdır. Güneş, sınırsız bir kaynaktır, ışınım miktarları farklı da olsa Dünya’nın her yerinden ulaşılabilir. Bu özelliği itibariyle fosil yakıtların fiyatlarında oluşan hareketlere, fiyatlar üzerindeki manipülasyonlara maruz kalmayacak niteliktedir. Ayrıca fosil yakıtlar gibi kaynağın bulunduğu yerden tüketimin bulunduğu yere taşınması gibi bir durum söz konusu olmadığından birçok faktörden bağımsızdır. Bu sebepler güneş enerjisinin fosil yakıt piyasalarındaki gibi politika ve fiyat dalgalanmalarının etkisinden korumaktadır. Ayrıca güneş enerjisinin bol bulunabilmesi, petrol ve doğalgaz sahalarına sahip çıkma sebebiyle oluşan savaşlarında önüne geçecektir.
Doğal yaşam ve eko-sisteme zarar vermez. Güneş’ten elektrik enerjisi üretilirken düzenli ve sürekli bir hammadde ihtiyacı söz konusu olmadığından fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin üretimi sırasında gündeme gelen ormanların ve eko-sistemin yok olmasına neden olmaz. Ayrıca rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten sistemlerde olduğu üzere hareket eden bir sistem olmadığından gürültü ve aşınma gibi olumsuz durumlar söz konusu değildir.
Güneş enerjisi teknolojileri sürekli gelişen ve ileride de gelişebilme potansiyeline sahip teknolojilerdir. Güneş enerjisi teknolojisi hızla ilerliyor ancak hala gidilecek çok yol söz konusudur. Geçmişte pahalı, hantal ve verimsiz olan bir teknoloji bugün daha ucuz, ulaşılabilir durumdadır ve her geçen gün daha da ucuzlamakta ve elde edilebilir olmaktadır.
Fabrikanızın, işyerinizin veya evinizin değeri arttırır. Güneş enerjisi enerji faturasını azaltmanın ve varlığınızın değerini artırmanın en iyi yollarından biridir. GES ile donatılmış bir varlıktan gelir elde ederken aynı zamanda söz konusu varlığı değeri de yükselir.
Geleceğe yönelik yenilik ve teknolojileri takip ederek müşterilerin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik çözümler üretmek, ürün ve hizmet kalitesini iş ortaklarımızın beklentilerini dikkate alarak çeşitlendirmek, işlerimizi dürüstlük ve gizlilik ilkelerine uygun olarak tüm tarafların adil bir şekilde fayda sağlayacağı nitelikte yapmak, faaliyetlerimizi yaşanabilir bir ülke ve Dünya için sürekli kılan ve geliştiren ŠİMİGE ENERJİ.